.

.

subota, 22. prosinca 2012.

"DOĐI I VIDI" (Ivan 1,46) / Brat J. Lerga




IVAN 1, 45 - 50:   "Filip nađe Natanaela i javi mu: "Našli smo Onoga o kome je pisao Mojsije u Zakonu i Proroci: Isusa, sina Josipova, iz Nazareta." Reče mu Natanael: "Iz Nazareta da može biti što dobro?" Kaže mu Filip: "Dođi i vidi." Kad Isus ugleda gdje Natanael dolazi k njemu, reče za njega: "Evo istinitog Izraelca u kojem nema prijevare!" Kaže mu Natanael: "Odakle me poznaješ?" Odgovori mu Isus: "Vidjeh te prije negoli te Filip pozva, dok si bio pod smokvom.  Nato će mu Natanael: "Učitelju, ti si Sin Božji! Ti kralj si Izraelov!" Odgovori mu Isus: "Stoga što ti rekoh: `Vidjeh te pod smokvom`, vjeruješ. I više ćeš od toga vidjeti!"
"Iz Nazareta da može biti što dobro?" bila je prva Natanaelova reakcija na vijest o Isusu. Bez sumnje, takvo se što nije uklapalo u njegovu koncepciju o dolasku Mesije. Zasigurno, tako nisu naučavali u njegovoj sinagogi pa je stoga i njegovo poimanje Kristovog dolaska bilo drugačije.

"Dođi i vidi," pozvao ga je Filip. 

Međutim, za razliku od mnogih, zapravo većine u to vrijeme čije se poimanje Krista i Njegovog dolaska nije slagalo s načinom na koji je Isus došao i kakav je bio - Natanael je napravio pravu stvar – prije nego je odbacio ono što se isprva kosilo s njegovim poimanjem i uvjerenjem, otišao je osobno provjeriti o čemu se radi. Nije dopustio da netko drugi prosuđuje umjesto njega (pa bio to i njegov svećenik, rabbi ili učitelj) i nije se čvrsto držao svoje koncepcije, već je otišao provjeriti ono što je čuo dopustivši Bogu da mu otkrije više i dalje od onog što je do tad znao ili mislio da zna.

Upravo zbog takvog pristupa, spremnog osobno provjeriti vijesti da se određeni dio Pisma ispunjava u Njegovo vrijeme, Natanael dolazi k Isus i prima jedan od najvećih komplimenata kojeg je Krist rekao za nekog smrtnog čovjeka - kompliment kojeg bi sigurno svatko od nas želio čuti jednog dana kad se sretnemo s Kristom: Evo čovjeka u kom nema prijevare!

I ne samo to, već Isus pred njim čini najveći natprirodni znak kojim je mogao potvrditi da je uistinu Mesija - proniknuo je njegovo srce i rekao mu da je bio pod smokvom kad ga je Filip pozvao. Bio je to znak koji u Bibliji nikad nije činio nitko tko nije bio od Boga (za razliku od nekih drugih natprirodnih znakova u Bibliji kao što su prorokovanja ili iscjeljenja) - znak koji je Natanaela uvjerio da je Isus uistinu Mesija.

Kao što je Filip pozvao Natanaela, moja je namjera pozvati svakog iskrenog čitatelja da provjeri činjenicu da danas ponovno živimo u vrijeme ispunjavanja biblijskih proročanstava - u vrijeme drugog Kristovog dolaska kojem prema proročanstvima iz Mal. 4, 5 - 6; Lk. 17, 30; Otk. 10, 7, Mt. 17, 11 mora prethoditi prorok s Ilijinim duhom čije je poslanje "vratiti vjeru" (Mal. 4,6) i "dovršiti", tj. otkriti Božju tajnu (Otk. 10, 7). Nadalje, Pismo kaže da je to vrijeme kad će se Krist ponovno otkriti (Lk. 17, 30) onako kako se otkrio za svog prvog dolaska: iscjeljujući bolesne i razotkrivajući stvari iz života ljudi što je primjerice učinio kad je Natanaelu otkrio da je bio pod smokvom kad ga je Filip pozvao.

Vjerujem da su se proročanstva o preteči drugog Kristovog dolaska (Mal. 4, 5 - 6; Lk. 17, 30; Otk. 10, 7, Mt. 17, 11 ) ispunila jer smo po prvi put u povijesti kršćanske crkve imali priliku svjedočiti tisućama slučajeva otkrivanja tajni ljudskih srca i to do takvih detalja kao što su imena nepoznatih ljudi, odakle dolaze, od čega boluju do u detalja i sl. (za što postoji preko tisuću snimaka) nakon čega su slijedile na desetine tisuća čudesnih iscjeljenja. Naravno, govorim o službi W. Branhama.

Iako se to možda ne uklapa u vaše trenutno poimanje drugog Kristovog dolaska kojeg svaki iskreni kršćanin željno iščekuje, te iako ste možda u svojim crkvama naučili nešto drugo, pozivam vas poput Filipa da osobno provjerite o čemu se radi.

"Dođite i vidite."



Nema komentara:

Objavi komentar