.

.

petak, 14. prosinca 2012.

JER JEDAN JE BOG, JEDAN JE I POSREDNIK IZMEĐU BOGA I LJUDI, ČOVJEK - KRIST ISUS (1 Tim. 2,5) / Brat J. Lerga




1. TIMOTEJU 2,5
Jer jedan je Bog, jedan je i posrednik između Boga i ljudi, čovjek - Krist Isus.
Božanstvo, često kontroverzna tema, svoje objašnjenje ima u Božjoj Riječi.


KOLOŠANIMA  1, 13 - 17 
On nas izbavi iz vlasti tame i prenese u kraljevstvo Sina, ljubavi svoje, u kome imamo otkupljenje, otpuštenje grijeha. On je slika Boga nevidljivoga, Prvorođenac svakog stvorenja. Ta u njemu je sve stvoreno na nebesima i na zemlji, vidljivo i nevidljivo, bilo Prijestolja, bilo Gospodstva, bilo Vrhovništva, bilo Vlasti - sve je po njemu i za njega stvoreno: on je prije svega i sve stoji u njemu.
Sin o kome ovdje Biblija govori nikako nije čovjek Isus Krist, jer on nije prije svega i mnogo je toga stvoreno prije čovjeka Isusa Krista. Taj Sin po kome je sve stvoreno zapravo je Riječ (grč. Logos). Da je to uistinu tako, vidimo iz sljedećeg stiha:
IVAN 1, 1 - 3
U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. Ona bijaše u početku u Boga. Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa.
Dakle, iz Iv. 1, 1- 3 vidimo da je Bog postao Riječ i da je Riječ Sin (Kol. 1, 13 – 17) po kome je sve stvoreno.

Primjer: misao kad je izgovorena postaje riječ. Ono što je nekad bila misao u neizraženom obliku sad je riječ koja u sebi sadrži tu misao i misao kao takva više ne postoji u neizraženom obliku. Tako je Bog prešao u oblik Riječi (Sina), dakle promijenio svoj oblik.

Primjer: led koji se topi mijenja svoj oblik te prelazi iz krutog u tekuće stanje. Sve što je bio u krutom stanju dok je bio led sad je u drugom obliku u tekućem stanju. Prema tome, za tekuće stanje možemo reći da je "proisteklo" ili "sin" krutog stanja.

Prema tome, Sin (Riječ, grč. Logos) je drugi oblik Boga, Oca. Bog je promijenio Svoj oblik u Riječ.

Ime tog Sina (Riječi, grč Logosa) je Isus Krist, što vidimo u Ef. 3, 9:

EFEŽANIMA 3, 9 
I da otkrijem svima, kako se je ostvarila tajna od vjekova skrivena u Bogu, koji je sve stvorio po Isusu Kristu.
Dakle, na jednom mjestu Pismo kaže da je sve stvoreno po Riječi (Iv. 1, 3), na drugom da je sve stvoreno po Sinu (Kol. 1, 13 - 17), a u Ef. 3, 9 kaže da je sve stvoreno po Isusu Kristu. Prema tome, Riječ=Sin=Isus Krist=Bog.

Dakle, ovdje se ne govori o ČOVJEKU Isus Kristu, s obzirom da on nije stvoren prije svega i s obzirom da Iv. 1, 14 kaže da je ta Riječ (Sin) tek poslije postala tijelom.

IVAN  1, 14 
I Riječ tijelom postade i nastani se među nama i vidjesmo slavu njegovu - slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca - pun milosti i istine.
Da je Bog jedna osoba vidimo iz sljedećih stihova:

1. IVANOVA  5, 7 
Jer troje je što svjedoči na Nebu: Otac, Riječ i Sveti Duh; i to je troje jedno.
Dakle, Otac, Riječ (odnosno Sin) i Duh Sveti su jedno. Iz tog razloga Biblija kaže da je Isus bio začet od Duha Svetoga - što Duha Svetoga čini Isusovim Ocem. U protivnom bi Isus imao dva oca, Duha Svetog i Oca (ukoliko bi, što naravno nije, Otac i Duh Sveti bili dvije osobe).

MATEJ  1, 20 
I dok je on o tome promišljao, gle, anđeo mu se Gospodinov ukaza u snu rekavši: "Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju, jer to što je u njoj začeto od Duha je Svetog. Ona će roditi sina, a ti ćeš mu dati ime Isus; jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih."
Josip je čovjeku Isusu Kristu dao ime Isus, isto ime kojim Biblija naziva Riječ (grč. Logos), odnosno Sina. Nadalje, Biblija kaže da je u čovjeku Isusu prebivala SVA PUNINA Božanstva, ne samo jedna trećina (u Kristu se nastanio Duh Sveti, i kad bi on bio, što nije, samo jedna od tri Božanske osobe to bi značilo da u Kristu nije prebivala sva punina Božanstva).

KOLOŠANIMA  2, 9 
 Jer u njemu tjelesno prebiva sva punina božanstva.
Dakle, iz gornjih je stihova vidljivo da je Bog jedna osoba, Otac je postao (promijenio svoj oblik) u Riječ (Sina), te se Bog kasnije nastanio u ČOVJEKU Isusu Kristu u obliku Duha Svetoga.

Prije nego je čovjek Isus umro, Bog ga je napustio, kao što možemo naći u Mt. 27, 46

MATEJ 27, 46 
O devetoj uri povika Isus iza glasa: "Eli, Eli, lema sabahtani?" To će reći: "Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?
Nakon uskrsnuća ČOVJEK Isus se pojavio Mariji i rekao joj da još nije bio kod Boga i da tek ide k Bogu:

IVAN  20, 17 
Kaže joj Isus: "Ne zadržavaj se sa mnom jer još ne uziđoh Ocu, nego idi mojoj braći i javi im: Uzlazim Ocu svomu i Ocu vašemu, Bogu svomu i Bogu vašemu.
A kasnije je Stjepan vidio čovjeka Isusa s desna Bogu.

DJELA APOSTOLSKA 7, 55 - 56 
Ali on, pun Duha Svetoga, uprije pogled u nebo i ugleda slavu Božju i Isusa gdje stoji zdesna Bogu pa reče: "Evo vidim nebesa otvorena i Sina Čovječjega gdje stoji zdesna Bogu.
Kao što se u čovjeku Isusu nastanila punina Božanstva, tako se u vjernicima, kad prime Duha Svetoga, nastanjuje dio Boga, odnosno vjernici dobivaju od Duha Svetoga.

1. IVANOVA  4, 13 
Po ovome znamo da u njemu ostajemo i on u nama: od Duha nam je svojega dao.
Zaključno, Biblija govori o jednom Bogu čije je ime Isus Krist i jednom posredniku između Boga i ljudi ČOVJEKU čije je ime također Isus Krist.

1. IVANOVA  3,23 
A ovo je zapovijed njegova, da vjerujemo u ime njegova Sina Isusa Krista i da ljubimo jedan drugoga, kao što nam je dao zapovijed.












Nema komentara:

Objavi komentar