.

.

srijeda, 19. prosinca 2012.

JE LI MOGUĆE I KAKO VRATITI SE BOGU I IMATI ŽAR KAO NEKAD? / Brat J. Lerga



Ponekad, kad pogledamo svoje trenutno duhovno stanje ili stanje svoje crkve i zajednice, ne možemo a da se ne sjetimo vremena svog obraćenja punog žara i oduševljenja, odnosno ako pričamo o zajednici ili crkvi, ne možemo da se ne sjetimo njenih veličanstvenih početaka o kojima su napisane mnoge knjige – nakon čega zasigurno nastupi osjećaj žaljenja ili u najmanju ruku osjeća nezadovoljstva trenutnim stanjem. Osjećaj je to koji se vrlo lako mogao usporediti s onim što je Samson osjećao dok je bez očiju zavezan za stupove zgrade u kojoj su se njegovi neprijatelji ismijavali njegovim trenutnim stanjem razmišljao o svim blagoslovima i pobjedama iz vremena dok je bio bliže Bogu.


I zaista, Samson, koji je bio veliki Božji čovjek, rođen s darom i poslanjem za svoje vrijeme, toliko se udaljio od Boga i iznova i iznova Ga toliko iznevjeravao, da je naposljetku ne samo završio s bludnicom Delilom, nego joj je i odao svoju od Boga danu tajnu.

Teško je i zamisliti da je moguće više iznevjeriti Boga! Usprkos svemu, Samson nije odustao pitati se postoji li mogućnost povratka Bogu. Postoji li mogućnost, bez obzira koliko se udaljio od Boga i bez obzira što je sve učinio, da mu Bog vrati ono što je nekad imao i što je s vremenom izgubio?

Negdje duboko u sebi Samson je znao da ta mogućnost postoji – da Bog ipak može čuti i uslišiti njegovu molitvu. Međutim, da bi mu Bog odgovorio na molitvu, postojao je jedan uvjet! Morao je to željeti toliko da je spreman platiti cijenu kolika god ona bila! I bio je! Povratak Bogu i snagu koju mu je Bog nekoć dao, a koju je zbog svog načina života s vremenom izgubio, želio je čak i više od svog života.

Taj biblijski princip vrijedi i danas.

Nema svrhe prigovarati i žaliti za svojim nekadašnjim odnosom s Bogom, nekadašnjim oduševljenjem i žarom i snagom ukoliko nam do toga nije stalo više od svega, toliko da smo za to spremni umrijeti svojim neprijateljima koji su nas i doveli u trenutno stanje, kao što su najčešće kojekakvi poroci, televizija, muzika, Holywooda, moda i sl.

Samson je znao koliko će ga koštati ako mu Bog odgovori na molitvu. Bila je to cijena koju je bio spreman platiti kako bi mu Bog vratio ono što je flertujući s neprijateljem izgubio.  Naposljetku, jednom kad mu je Bog vratio izgubljeno i kad je za to platio cijenu - Samson je ostvario svoju najveću pobjedu!

Pitanje je da li nam je dovoljno stalo da se vratimo Bogu i s njim budemo bliski kao nekad, toliko da smo spremni platiti cijenu koju to iziskuje ili više volimo svoju Delilu?

Oboje ne može!








Nema komentara:

Objavi komentar