.

.

srijeda, 28. studenoga 2012.

OBJAŠNJENJE BOŽANSTVA 3./ Brat Lonnie Jenkins




Proučavamo Boštvo: da li je On jedan , dva ili tri. Prošli smo kroz citate Pisma i vidimo da iz nekih citata možemo vidjeti da je On jedan, On je dva, On je tri; a neki možda mogu zaključiti da postoji više bogova jer piše o sedam duhova Božjih. Ovo je veliko proučavanje, ali to je zaista bitno proučavanje. Zato želim pročitati Pismo i odatle ćemo nastaviti ići dalje. Koristimo neke grafičke prikaze da vam prikažemo grafički neke teme o kojima govorimo.
IVAN 14,16: Ja ću moliti Oca, i On će vam dati drugog Branitelja da bude s vama zauvijek. Naravno, to će biti slanje Svetog Duha.
IVAN 14,17: Duha Istine koga svijet ne može primiti jer Ga ne vidi i ne poznaje, vi ga poznajete. Primijetite, oni nisu znali Svetog Duha, ali ovo je bilo prije Pentekosta. Ali ovdje Isus kaže 'vi ga poznajete' – zašto? Zato što je To taj isti Duh koji je bio u Njemu, taj Logosov život.
IVAN 14,17; „…jer kod vas ostaje ( to je Krist, to pomazanje, taj Logos koji je bio u Isusu), i bit će u vama.
U Starom Zavjetu to je Bog iznad nas, sa Isusom to je Bog s nama, sa krštenjem Svetim Duhom to je Bog u nama.
IVAN 14,18-19: „ Neću vas ostaviti kao siročad; doći ću k vama. Još malo, i svijet me više neće vidjeti; no vi ćete me vidjeti: jer Ja živim i vi ćete živjeti.
IVAN 14,20: „U onaj dan ćete spoznati da sam Ja u Ocu svom, i vi u Meni, i Ja u vama“ U ovaj dan ćete spoznati, vjerovali vi ili ne, da je Isus u Ocu, i mi u Njemu i On u nama.
Mi smo proučavali temu Isusa Krista i počeli smo kada je nevidljivi Bog htio objaviti Sebe. To je bilo prije nego što je bilo zraka, atoma, molekule, sunca…ničega, samo vječni Bog. Vječni Bog je imao u Sebi želje, atribute, svojstva, stvari koje je On htio objaviti svom narodu da Ga mi upoznamo; Jahve – Samopostojeći koji Sebe otkriva. Iz Boga je izašla forma, oblik, tijelo koje se biblijski zove nebesko celestijalno tijelo, teološkim terminom Teofanija – Riječju formirano tijelo. Iz Boga je došlo stvaranje ovog Riječju formiranog tijela, što Biblija kaže da je bio Prvorođenac svakog stvorenja i jednom kad je to izašlo iz Boga, to je bio Sin Božji koji će kasnije postati. Radi toga je vječni Duh postao Otac jer je iz Njega nešto izašlo. Život svakog Oca je u krvi koja je u djetetu i radi toga mi sada vidimo kad ovo pratimo: kad je Logos izašao od Boga, Bog je zapravo ušao u tu formu, taj oblik, i mi taj oblik znamo kao Krist. Svrha Sina Božjeg bila je da objavi Oca. Mi vidimo kad se to ponavlja u Ivanovom Evanđelju kad je Logos postao tijelo, Riječ je postala tijelom, da je svrha toga bila da objavi Oca. Naša svrha kao djece Božje je također da mi objavimo Oca. Vidjeli smo razne manifestacije u Starom Zavjetu: jedna je bila Melkisedek, kralj Salema, bez oca, bez majke, bez početka, bez kraja života – Bog koji se materijalizirao i manifestirao Abrahamu; onda je Krist bio Ognjeni Stup po noći i Oblak po danu koji je vodio Izraelce, koji je uzimao razne forme, oblike i kad je Mojsije rekao – daj da vidim Tvoju slavu, on Ga je vidio kao čovjeka s leđa; Bog je uzimao formu, oblik. Bog može uzeti bilo koji oblik koji On hoće i to može biti život Božji u tom obliku u određenoj mjeri. Pratili smo Riječ sve dok je Riječ trebala postati tijelom.

Krist dijete bila je Riječ koja je postala tijelom.  Svi atributi Božji su bili spušteni  u to malo dijete, ali pravi život Logosa još uvijek nije bio u djetetu, to se još nije dogodilo sve dok Isus nije došao do rijeke Jordan. Na rijeci, Riječ je došla proroku, Isus je bio Riječ, Riječ se pridružila proroku, (Riječ Božja dolazi proroku, Biblija kaže) i sa Isusom u vodi Duh Božji se spustio kao golub u tu posudu. Bog se pridružio Riječi, odnosno, Riječ je oživljena u manifestaciju i mi imamo puninu Božanstva tjelesno na zemlji, u šatoru koji se zove Isus Krist. Sada je Isus punina Boga; prije toga On je bio Riječ, ali još uvijek nije bio oživljen za manifestaciju; sada On kreće u Svoju službu. Ivan Krstitelj je bio poslan da najavi prvi dolazak Gospoda a mi smo imali događaj u 1933. za kojeg vjerojatno nitko ne zna od vas: na Ohioju u rijeci, u Americi, čovjek po imenu William Branham krstio je obraćenike i došlo je veliko Svijetlo s neba i glas je rekao iz tog Svijetla: „Kao što je Ivan Krstitelj, ti ćeš najaviti drugi dolazak Isusa Krista. Tvoja Poruka će najaviti dolazeću Riječ.“ Najava je postojala, ali služba nije počela u punini do vremena kad je Izrael postao nacija, oko 1946., tada je ova služba počela, zapravo je počelo probuđenje među pentekostalcima.


Kad je Isus otišao da se moli u Getsemanskom vrtu, On je Sebe usmjerio prema Golgoti i Duh Božji je otišao od Njega radi toga što On nije mogao umrijeti sa vječnim životom u Sebi. Sjetite se; On je bio Riječ koja je bila oživljenja. Taj isti život koji Ga je načinio puninom Boga morao je otići, ali On je još uvijek Riječ. Riječ na križu (Isus Krist na križu) znači da su svi atributi Božji bili u Njemu, što uključuje i mene i vas, čija su imena bila u Janjetovoj Knjizi života. Sva imena koja su bila u Knjizi života su bila prikovana na križ, tako u simbolizmu, vi ste platili svoju cijenu u Njemu na Golgoti. Vaše prepoznavanje Riječi koje Bog šalje u tom dobu, to vas poistovjećuje sa krvlju Isusa Krista, tako da vi možete zahtijevati ono što je On učinio za vas.
1.IVANOVA 1,7: „Ako u svijetlu hodimo, kao što je On u svijetlu, imamo zajedništvo jedno s drugim i Krv Isusa, Njegova Sina čisti nas od svakog grijeha.“
Kad prepoznate što Bog čini u vašem vremenu, to vas povezuje s Golgotom, tamo gdje su sva imena onih koji su bili u Janjetovoj Knjizi života. Otkrivenje 13. kaže da oni neće biti zavedeni sistemom zvijeri, oni su ovdje poistovjećeni i vi ste ovdje poistovjećeni i najsretniji dio: da vi ne možete biti ponovo suđeni za vaše krivično djelo, već ste platili cijenu u Isusu.

Kad je Isus umro, On je bio određeno vrijeme sa svetima na zemlji i skupio ih je na Gori i uzišao na Tron. Svi su Ga gledali u Njegovom uzlasku na nebo. Ovaj dio želim da primijetite: kad je otišao na Tron i sjedi na prijestolju Svoga Oca, ne na Svom vlastitom prijestolju. Pismo je prorokovalo da će se nešto dogoditi i na dan Pentekosta taj isti život koji je bio u Njemu, ta Sila oživljenja se odvaja, Logosov život odlazi u Gornju sobu u formi jezika vatre, što je Ognjeni Stup koji se razdvojio. Želim da to primijetite i shvatite. Kad je Isus otišao na visinu, Krist (što je Logos), On je završio svoje djelo u toj formi (tijelo koje je platilo cijenu za naše grijehe tako ta forma više nije bila potrebna) i sad će to postati mnogočlano tijelo, tako taj isti život odlazi s tog tijela. Primijetite, On je rekao: 'Ja sam sada s vama, ali bit ću u vama'; i On odlazi u Gornju sobu.
DJELA 2,1-4: Kad je napokon došao dan Pedesetnice, svi su bili zajedno na istome mjestu. I eto iznenada šuma s neba, kao kad se digne silan vjetar. Ispuni svu kuću u kojoj su bili. I pokažu im se kao neki ognjeni razdijeljeni jezici te siđe po jedan na svakoga od njih. Svi se napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti drugim jezicima, kako im već Duh davaše zboriti.
Ovi jezici vatre su zapravo bili Ognjeni stup kojeg je Krist uzeo; Krist je uzimao tu formu u Starom zavjetu i prebivao je u punini u Isusu iz Nazareta. On je bio punina Božanstva tjelesno i sad taj isti život će biti u mjeri na apostolima i vjernicima koji su skupljeni u Gornjoj sobi. Znači, taj isti život koji je bio u Njemu je razdijeljen tako da sada Bog više ne prebiva u jednom tijelu, u Isusu iz Nazareta, nego u tijelu vjernika, u pravoj Crkvi. Tako, to nije drugi Bog ili druga osoba Božanstva nego to je taj isti Bog koji uzima ove razne forme.

Što prorok kaže o tome, na ovu temu? Sad je dupla porcija Ilijinog duha došla na Elizeja i on je napravio duplo više čuda od Ilije. A dupla porcija Svetog Duha…Sada, želim da uočite. Ilija je imao ogrtač kao simbol. Ogrtač je bilo ono u što je on bio umotan. A on…To je bio simbol Svetog Duha. A kad je on otišao gore… On je gledao, i ogrtač je pao s kočije. I on je pokupio taj ogrtač, i stavio ga na svoja ramena i otišao do Jordana i počeo činiti čudesa. A Isus, krštenje koje je On imao je bilo krštenje Svetim Duhom koji je bio u Njemu, koje je došlo na njega na rijeci Jordan nakon što je bio kršten u vodi. Ivan je svjedočio da je vidio Duha Božjeg kao goluba da se spušta na Njega. Primijetite. Onda kad je On otišao gore, On je poslao nazad isti ogrtač u koji je On bio ogrnut, Svetog Duha na Crkvu.“

Ne znam da li ste ikada gledali simbole u Pismu na ovaj način, sjene u Starom zavjetu, ali lijepo je vidjeti to. Jednom kad vidite ove stvari, Pismo će vam se otvoriti i imat će puno dublje značenje.

Pitanja i odgovori, 1964
Kada je čovjek stvoren na sliku Božju…I onda se Bog spustio na sliku čovjeka da otkupi čovjeka; to je približilo čovjeka i Boga. Nebo i zemlja su se zagrlili i poljubili jedno drugo; Bog i čovjek su se zagrlili kao očinstvo i sinovstvo kad je Logos postalo tijelo i nastanio se među nama. Isus je rekao: 'Ja sam došao od Boga i vraćam se Bogu.' Je li to točno? Nakon njegove smrti, sahrane, uskrsnuća i uzašća, kada je tijelo uzdignuto da sjedi zdesna Bogu…Dakle, ne mislim da Bog ima desnu stranu; Bog je duh. Ali 'zdesna' znači 'u snazi i autoritetu Boga'. Da se po tom imenu nazove sve na nebesima i da mu se podloži. Sve na zemlji je nazvano po Njemu i podloženo Njemu; Imenu iznad svakog imena, Isus Krist. Dakle, ovaj je Logos koji je bio u Njemu, koji je bio Duh Božji, Pomazanje, kroz posvećujuću milost Božju doveo je mnoge sinove Bogu koji su pomazani istim Logosom. Shvaćate li to? Bog, Logos, razdjeljuje Sebe u ljude; Bog, ne u jednoj osobi, On je u Svojoj univerzalnoj Crkvi. Zato Isus kaže: „Činit ćete djela koja činim ja također, i više…“ Međutim, znam da King James kaže 'veća', ali ispravan prijevod tu je 'činit ćete više od ovoga.' Bog je bio upakiran i omeđen u jednom čovjeku, Isusu Kristu. Ali On je sad upakiran i omeđen u cijeloj univerzalnoj Crkvi živoga Boga.“ 
O, prijatelji, kad bi samo crkva shvatila što je ona na zemlji, kao manifestacija Boga.

Mi vidimo da je nakon što je Isus poslao Svoj ogrtač, krštenje Svetim Duhom na dan Pentekosta, mi nalazimo da je taj isti Logos bio u apostolima i kaže da su oni bili nepismeni i neuki ljudi, ali znali su da su bili s Isusom jer su vidjeli taj isti život i tu istu natprirodnu službu koja je bila u Isusu i da sad živi u knjizi Djela. Taj isti Logosov život Bog je stavio u formi Riječi i upravo ovdje, u Bibliji, u tiskanoj formi je potencijal za taj isti život. Isus je rekao: Riječi koje vam ja govorim, one su Duh i one su život.“ Tako, kad Bog oživi Svoju Riječ vama, s time dolazi život kad vi slušate propovijedanje Riječi ako je to čisto, s time dolazi život kad vi čitate Riječ Božju i dobijete pomazanje; s time dolazi život i vi ćete vidjeti da je to sila koja vas mijenja. Sotona ima silu deformacije, ali Bog ima silu transformacije.

Sada smo došli do crkvenih doba. Ona su predstavljena u Otkrivenju 1. Sedam crkava Azije predstavljene su kao sedam zlatnih svijećnjaka. Tako, koristit ćemo simbole koje Biblija koristi, što predstavlja sedam crkava, sedam poganskih crkava. U Otkrivenju 2. i 3. poglavlje što predstavlja pogansku eru, to su sve poganske crkve, crkve Azije: mi još uvijek govorimo o Logosu. Iz nevidljivog Boga je došao Logos, Krist, Pomazanje, tako mi još uvijek pratim to isto pomazanje o kojem smo govorili maloprije. 


Logos je bio Sin Čovječji Židovima; Isus sebe naziva Sinom Čovječjim. Riječ postala tijelom se materijalizirala i pokazala u svoj punini Židovima. Ali On Sebe nije zvao Sinom Čovječjim kroz crkvena doba već se zove Sinom Božjim jer Bog je Duh. Tako je On došao u formi Svetog Duha i onda je On obećao u Luki 17,30, da će na kraju doba On biti objavljen kao Sin Čovječji. U Mileniju, On će biti Sin Davidov. Ovaj isti život koji je išao kroz doba, pogledajte što se ovdje događa. Želim prikazati simbole boja duge. Biblija govori o sedam Duhova Božjih, to je pomazanje na sedam crkava ili na sedam glasnika crkvenih doba, a Bog je Svjetlo. Kad vi pustite svjetlo kroz trostruku prizmu, ono se lomi u dugu sa sedam boja. To je upravo ono što je Božja sila napravila. Pomazanje je na Kristu. On je prošao kroz tri službe: Oca, Sina i Svetog Duha i razlomio je tu silu u dugu od sedam boja. Tako, Krist u svakom dobu je porcija Krista manifestirana na svakom glasniku crkvenog doba, kroz sedam crkvenih doba.

Dano je obećanje da će na kraju doba doći objavljivanje Sina Čovječjega, a za to je potrebna punina. Radi  toga dolazi Poruka na zemlju u to vrijeme koje će otvoriti sedam Pečata, otkriti Bibliju i onda sve istine prijašnjeg doba će biti skupljene u jednu konačnu manifestaciju na zemlji, koja će pokazati otkrivanje Sina Čovječjega. Ne želim vas šokirati prijatelji, ali to se već dogodilo. Ovo nije Isus Krist da će doći na zemlju kao što smo uvijek bili učeni. U ovo vrijeme objavljivanje Sina Čovječjeg (Luka 17,30) se već dogodilo i mi to možemo podijeliti s vama ako nas pitate ili ako nastavite pratiti objašnjenje. Mi ćemo to sve više pokazivati.
Želim se malo vratiti, da vidite što se dogodilo, da ponovimo. U Ivanu 12, 24 kaže: „Zaista, zaista kažem vam, ako pšenično zrno padnuvši na zemlju ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod.“ Mi smo u djelu Sjedinjenih Država, tu gdje mi živimo, ovo je područje žita, pšenice i soje; i tako da svako zrno koje farmer stavi u zemlju, u vrijeme žetve to se zrno umnoži ili duplicira mnogostruko. Isus predstavlja na križu to sjeme punine Riječi koje je trebalo ići u zemlju. Kad je On umro, to malo sjeme je otišlo u zemlju. Mi ćemo sada preskočiti u vremenu, da ne objašnjavamo što se događalo u ranoj Crkvi, već želim da vidimo kako je sjeme zakopano tijekom mračnih doba, a onda na kraju mračnih doba, kako se taj život počinje manifestirati pod luteranskim pokretom. To je samo malo života što je izbilo iz zemlje, to nije punina, ali to je život Kristov koji počinje Svoju manifestaciju u luteranskom pokretu, koji je naučavao da su pravednici spašeni vjerom.


Onda biljka raste. Kako je Wesleyev pokret donio više Riječi; oni su vjerovali da je pravednik spašen vjerom ali shvatili su da postoji drugo djelo milosti kojim vjernik može biti posvećen od želje za grijehom.Ta mala biljka je rasla i onda je došao Pentekost koji nas je donio do vrha iz oformiranja sjemena. Kad je Pentekost počeo, svi su oni mislili da je to bila konačna obnova svega, ali to je zapravo samo bila ljuska, klas koji drži zrno, sjeme. Sjeme je Riječ. Tako, Pentekost je formirao mjesto na koje može doći Riječ i biti manifestirana i objavljena. Ali to nije bila Riječ.
U vrijeme žetve, Poruka otvara sedam Pečata i otkriva Krista u natprirodnoj službi. (Marko 4, 28-29). Ta natprirodna služba se manifestirala da prikaže kako to izgleda kad vidite potpuno zrelo zrno, sjeme. I to je povezano sa Levićanima,  kad mi govorimo o prinosu prvog snopa. Ali kad govorimo o vremenu žetve: ne možemo žeti dok se žito ne duplicira, na kraju, na vrhu.
Brat Branham govori 1953.: „…mi smo skoro u vremenu zrna, sjemena, žetve
U ožujku 1963., u Znaku kraja vremena, on kaže: „Zar ne vidite da je sada vrijeme sjemena, zrna, vrijeme žetve; stvari za koje je Biblija rekla da će se ispuniti.“
1965., u knjizi Sjeme neće biti baštinik s ljuskom: Sada je vrijeme sjemena, Nevjestino vrijeme. Klas ili ljuska je mrtva. Klas ili ljuska se osušila. A vrijeme djevičanske Riječi…“
Vidimo da stvari idu naprijed, i kao što je bilo u vrijeme Isusa iz Nazareta, vjernici su gledali ono što je Bog radio, ispunjavao Svoju Riječ, ali organizirana crkva tog vremena nije o tome znala ništa. Zapravo, oni su se borili protiv toga. I nažalost, moram reći prijatelji, vrlo slično se dogodilo danas. Bog je ispunjavao Pismo, konstantno ispunjava Pismo, i priprema završiti Svoje djelo sa poganima i okrenuti se nazad Židovima. Ali formalna crkva je potpuno nesvjesna što  Bog radi. 


Mi koristimo ovu piramidu da bi vam prikazali nešto: Bog je kroz doba izlio Svog Duha u sedam crkvenih doba, vjeru za svako doba kao što smo vam pokazali maloprije: luteranski pokret predstavlja vodu, Wesleyev pokret predstavlja krv, pentekostalni pokret Duh. To su tri stvari neophodne za rođenje: voda, krv i Duh. Razmislite sad malo: prirodno rođenje voda, krv i duh i duhovno rođenje treba iste stvari. Bog je kroz Pentekost, kroz Laodiceju, Bog nam je dao sve neophodne stvari za rođenje a taj Krunišni kamen koji nedostaje po simbolu velike piramide u Egiptu, kad on dođe, to je sam Krist koji dolazi da okruni sva crkvena doba. Krist dolazi u formi Nevjeste Kristove kroz Poruku koja je bila otkrivena da donese pravu Crkvu nazad u puninu Riječi. Služba koja je došla, Ilijina služba, proročka služba koja je došla: On je morao poslati Iliju da ne udari cijelu zemlju prokletstvom. To pokazuje gdje je crkva prijatelji, ona je u teškom stanju. Bog nam je morao poslati proroka s obnovom Riječi da kaže ljudima tko su oni i što su oni u Pismu. To je sama svrha ove serije emisija kroz koje mi prolazimo s vama svaki tjedan, da vam pokažemo prijatelji tko ste vi i što ste vi u Kristu kroz otkrivene tajne koje su nam bile donesene u ovim zadnjim danima; Poruku koju je Bog poslao radi vašeg dobra i mog dobra: „Evo, šaljem vam proroka Iliju.“


Neka vas Gospod Isus Krist izobilno blagoslovi.
















Nema komentara:

Objavi komentar